Aktuality
Viete, ktoré je typické slovenské jedlo? Halušky to nie sú.

Viete, ktoré je typické slovenské jedlo? Halušky to nie sú.

24.11.2016

Na raňajky zahustená polievka alebo kaša, na obed kúsok chleba a večer spolu celá rodina sadala k stolu k teplej večeri. Ako konzumujeme jedlo a stolujeme dnes? Ktorú polievku údajne dennodenne jedával aj Juraj Jánošík? Nebola to šošovicová, fazuľová, ani kapustnica - ale demikát. Že vôbec netúšite, čo to demikát je? Vedzte, že to je tradičný a mimoriadne chutný sloveský pokrm z bryndze. A také bryndzové halušky napríklad ani nie sú sloveským pokrmom. Ktoré jedlá sú teda súčasťou našej tradičnej kuchyne a ktoré u nás len zdomácneli?

POLIEVKA ZO ŽIHĽAVY?

Etnologička Katarína Nádaská sa dlhé roky venuje ľudovým zvykom a tradíciám. Pozrela sa aj na dejiny slovenskej kuchyne. "Kedysi sa jedlo len dvakrát denne. Deň sa začal sýtymi raňajkami, aby ľuďom stačila energia na ťažkú manuálnu prácu. Druhýkrát sa rodina stretla za stolom pri teplej večeri. Teplý obed bol výsadou mešťanov až do polovice 20. storočia," hovorí Katarína Nádaská. Jedálny lístok našich predkov závisel najmä od lokálnych a sezónnych potravín, ktoré si vypestovali. Skromný ale nebol. V kuchyni sa v minulosti využívali najmä repa, žihľava či šťaveľ. Z týchto, dnes už predovšetkým kŕmnych plodín, naši predkovia varili polievky aj prívarky. "Veľmi ma teší, že za posledných desať rokov sa mnoho ľudí vracia k tradičnej kuchyni a opäť objavujú krásu starých jedál," konštatuje etnologička.

ÚHRABKY, PRAŽMO AJ KAŠA

Dejiny kulinárstva v tradičnej slovenskej ľudovej kultúre etnologička zachytáva v knihe Rok v slovenskej kuchyni, s podtitulom Farby, chute a vône Slovenska. Čo je teda skutočne tradičným slovenským pokrmom? "Jedno z najstarších jedál bolo pražmo - teda pražené obilie, ktoré si vedeli pripraviť aj deti na vatre. Obľúbenými boli kaše, ktoré sa robili na slano aj na sladko. Postupne sa do jedálnička dostali aj strukovinové kaše," hovorí Nádaská. Nenahraditeľnou surovinou našich predkov bola aj kapusta. Na tú boli odborníkmi najmä na Kysuciach. "Kysuce boli hornatý a málo úrodný región, kde sa darilo najmä kapuste a zemiakom. Práve tieto dve potraviny vedeli pripraviť na stovky spôsobov tak, aby si k stolu sadali s chuťou k tomu jedlu," hovorí etnologička. K obľúbeným na Kysuciach patrili aj dodnes populárne úhrabky, teda v podstate halušky s kapustou, posypané slaninkou.