Aktuality
SLOVENSKO zaujalo Ameriku

SLOVENSKO zaujalo Ameriku

4.9.2016

Americké denníky New York Times aj Los Angeles Times zaujalo naše Slovensko. Písali o Vysokých Tatrích, kaviarňach v Bratislave a najnovšie aj o slovenských viniciach a slovenskom víne v Tokaji.

Počas leta tak Slovensko bolo opísané v Spojených štátoch viac než kedykoľvek predtým, a hlavne v pozitívnom svetle. Prispeli k tomu aj naši olympionici.

Tatry v tieny Álp

V júni si mohli Američania prečítať na stránkach Los Angeles Times o veľkolepých horách ukrytých v tieni Álp. Dlhoročný americký novinár John Henderson, ktorý si užíva dôchodok v Taliansku a píše cestovateľské články, sa vybral do slovenských veľhôr.

Priznal, že predtým o nich nikdy nepočul.

Po ich návšteve povedal, že krajšie ako výhľady počas túr v Tatrách boli len výhľady z Kilimandžára. Henderson pritom ako turista navštívil takmer všetky kontinenty.

V článku opisuje tmavé žulové štíty týčiace sa k nebesiam, husté lesy, krištáľovo čisté, blankytno-modré jazerá a smaragdovozelené lúky. Vynikajúce turistické mapy a značenie chodníkov prirovnáva k značeniu diaľnic v Kalifornii a chváli útulné, domácke chaty.

Hovorí, že hoci na túry chodil sám, nikdy sa necítil osamelý. Dodáva, že najlepšie na turistike na Slovensku je práve to, že netreba so sebou nosiť stan. Na každom kroku sú chaty alebo útulne.

Henderson ponúkol v článku čitateľom aj stručný pohľad do histórie Slovenska, opisuje náročnosť túr a píše o tých, ktoré absolvoval. Výhľad z chaty na Zelenom plese patrí podľa neho na plagát. A jedlo je podľa jeho slov ako Slovensko – srdečné a vrúcne.

Kaviarenská kultúra v Bratislave

Podobne lákavo znie aj pozvánka na Slovensko od Miroslavy Germanovej. Pre New York Times začiatkom augusta napísala o príjemnej kaviarenskej kultúre v bratislavskom Starom Meste, ktorá nadviazala na veľkolepú kaviarenskú kultúru spred socialistickej éry.

Aróma praženej kávy, moderné kaviarne a rušný spoločenský život v nich podľa nej opäť dodávajú Bratislave energiu a život.

Autorka opisuje viaceré kaviarne a ponúka čitateľovi aj pohľad do minulosti Slovenska, keď to kaviarne a spoločenský život nemali také ľahké.

Dnes je v Bratislave podľa nej toľko kaviarní, že to svoje si v niektorej z nich nájde každý.

Tokajský región

Koncom augusta si mohli Američania New York Times prečítať o našich viniciach a víne. Konkrétne o tokajskom regióne. Autorka láka návštevníka nielen na výborné víno, ale aj na pokojnú atmosféru bez davov turistov a osobný prístup ku každému návštevníkovi. Čitateľ sa dozvie aj podrobnosti o charaktere tokajského vína a procese jeho výroby.

V júli spomenul Slovensko ďalší renomovaný denník Wall Street Journal, a to v článku o lietajúcich autách. Slováci podľa jeho autora Roberta Walla patria k malej skupine podnikavých a vynaliezavých ľudí, ktorí chcú zmeniť fikciu na realitu. Slovenský prototyp AeroMobil 3.0. sa objavil aj na fotografiách k článku.

V auguste nás do pozornosti amerických médií i verejnosti dostali i úspechy našich športovcov v Riu. Viackrát sa vo viacerých médiách objavili nielen mená našich medailistov. Denník Washington Post napísal celý článok len o tom, že svetový šampión v cestnej cyklistike Peter Sagan si v Riu sadne na horský bicykel.