Aktuality
Gastronomická metropola Karibiku

Gastronomická metropola Karibiku

3.3.2017

Dominikánska republika je krajinou nádherných pláži, azúrového mora a výbornej kuchyne. Najnovšie to potvrdil aj titul "Karibská metropola gastronómie", ktorým sa Dominikánska republika pýši od minulého týždňa. Túto prestížnu cenu jej udelila Iberoamerická gastronomická akadémia spoločne s Kráľovskou španielskou akadémiou gastronómie.

"Toto významné ocenenie podporí ekonomický rast a súčasne je aj ideálnou platformou k prezentácii krajiny ako značky," uviedol Juan Ross, prezident Dominikánskej gastronomickej asociácie na slávnostnej ceremónii v Prezidentskom paláci Santo Domingo.

Dominikánska republika sa bude kulinárskych festivaloch a akciách prestavovať ako "Gastronomická metropola Karibiku."

Rozšírili tak povedomie o dominikánskej kuchyni a lokálnych produktoch. V neposlednom rade podporí ďalší rozvoj turistického ruchu, a to predovšetkým v Santo Domingu, ktoré je svojou gastronomickou ponukou preslávené. V minulom roku tu dokonca bol dokončený projekt renovácie Koloniálnej zóny.

Aké jedlo ochutnať?

Dominikánska republika ponúka celý rad kulinárskych zážitkov: od čerstvo ulovených rýb a morských plodov cez tradičné kreolské pokrmy až po tie medzinárodné. Miestna kuchyňa je zmesou španielskej, africkj a indiánskej kuchyne. Často sa v nej stretávame s najrôznejšími koreninami, medzi ktoré patrí i koriander a oregano, ktoré dodávajú jedlu nezameniteľnú chuť.

Medzi najobľúbenejšie jedlo patrí Sancocho, je to hustá polievka z koreňovej zeleniny a siedmich druhov mäsa. Obľúbená je i banánová kaša Mandu s vajcom a osmaženou salámou a cibuľkou. Jedlo La Bandera z duseného kuracieho či hovädzieho mäsa s fazuľami a bielou ryžou je takisto kulinárskym zážitkom.

Tropické ovocie ako papája, marakuja, sladké banány, ananás a mango sa konzumujú hlavne čerstvé vo forme štiav, ale aj ako samostatné plodiny. Používajú sa aj ako ingrediencie na prípravu dezertov.

Regionálne dobroty

Miestne špeciality môžete ochutnať podľa toho,v akej časti ostrova sa práve nachádzate. V Santa Domingu nájdete mnoho reštaurácií, ktoré ponúkajú recepty tradičnej i medzinárodnej kuchyne, obohatené o inovatívny spôsob úpravy.

V rybárskych dedinách ako je napríklad Bayahibe na juhovýchodnom pobreží či Las Terrenas na Samana môžete ochutnať čerstvé morské plody a vynikajúce ryby, ku ktorým patria i marlin, mahi-mahi alebo dorado. Špecialitou polostrova Samana je Pescado son Coco - ryba v kokosovej omáčke.

V regióne Constanza, ktorý je súčasťou pohoria Cordillera Central, sa pestuje zeler "cepa de apio", ktorý sa používa na prípravu chutnej krémovej polievky.

V Dominikánskej republike sa taktiež pestuje celý rad plodín, z ktorých sa vyrábajú najrôznejšie pochúťky. Patrí sem kakao, káva, zázvor a cukrová trstina. Pokiaľ sa vydáte na výlet po ostrove, môžete absolvovať prehliadku niektorých z manufaktúr, kde vám predstavia celý proces zberu, tradičnú techniku spracovania i výrobu konečného produktu. Napríklad v Las Galeras na polostrove Samana je možné navštíviť náučné centrum, v ktorom sa pestuje organický zázvor. V meste San Francisco de Macoris sa môžete vydať po stopách kakaa. Múzeum čokolády v Punta Cane vám v rámci exkurzie ponúka možnosť si pripraviť vlastnú čokoládu.

 

zdroj: dromedar.zoznam.sk