Aktuality
Nový hit indickej gastronómie: Ľudia jedia oheň

Nový hit indickej gastronómie: Ľudia jedia oheň

12.4.2017

Obchodníci na celom svete sú rovnakí. V snahe získať a udržať si zákazníka skúšajú možné aj nemožné. Rôzne zľavy či darčeky už takmer nikoho neprekvapia, no majiteľ rýchleho občerstvenia v indickom meste Rahamahendravaram prišiel s poriadne horúcou novinkou. Doslova.

Paan je v kultúre juhovýchodnej Ázie mimoriadne populárny. Hoci sa konzumuje, nejedná sa o pokrm v pravom slova zmysle. Sú to vlastne betelové listy s rôznou plnkou, obvykle sa miešajú s orechmi arekovej palmy. Slúžia ako mierny stimulant či digestívum, ale pochvaľujú si ich pri bolesti hlavy či kašli, alebo len tak - na osvieženie dychu. V Indii je po celé tisícročia symbolom plodnosti.

Paan sa obvykle pred podávaním zachladí, no majiteľ stánku s rýchlym občerstvením na autobusovej stanici v indickom meste Rajamahendravaram ho ponúka úplne inak. Pod názvom "fire paan" vkladá zákazníkom do úst listy horiace. Sliny podľa Daurgu Raa oheň ihneď zahasia a popálenie citlivého jazýčka teda údajne vôbec nehrozí. Naopak - vďaka ohňu zanechá paan v ústach príjemnú sladkú chuť. Navyše vraj pomáha zbaviť sa závislosti na nikotíne a je tiež účinný v boji s prechladnutím.

Zrejme to funguje - neobvyklé "občerstvenie" sa rozšírilo aj do iných miest a na "vlastnej koži" ho môžu odvážlivci vyskúšať už aj v hlavnom meste Naí Dillí.

 

zdroj: dromedar.zoznam.sk